• SSI ENRICHED AIR NITROX-40%

SSI ENRICHED AIR NITROX


Въздухът за водолаз е смес от азот (78%), кислород (21%) и други газове, чието съдържание в дихателната смес обикновено не надвишава 1%. Гмуркането с обогатен въздух или в нитрокс е гмуркане със смеси от азот и кислород, в които съдържанието на кислород надвишава 21%. Доскоро Нитрокс беше смятан за газова смес за технически водолази. Но през последните години нитрокс стана много популярен сред развлекателните водолази
Когато дишаме обогатен въздух (NITROX), по-малко азот навлиза в кръвта ни. Това позволява значително увеличаване на лимита на без декомпресия на дъното. Така например, ограничението на декомпресията във въздуха за гмуркане от 18 метра е 56 минути,
докато при нитрокс с процентно съдържание кислород от 36% е до 125 минути!

Освен това, ако използвате нитрокс вместо въздуха, рискът от декомпресия се понижава. След гмуркането на Nitrox, водолазият се чувства по-малко „уморен от азота“, особено забележим сред хората на средна възраст. Използването на нитрокс е най-оправдано на дълбочини от 18 до 30 метра. При по-малка дълбочина, продължителността на потапянето обикновено се определя от резервата на дихателната смес, а не от границата на декомпресия. На големи дълбочини обаче съществува опасност от кислородно отравяне, дължащо се на повишеното парциално налягане на кислорода в дихателната смес.
При гмуркането за отдих като правило се използват смеси със съдържание на кислород не повече от 40%. За такива гмуркания обикновено не се изисква специално оборудване, различно от обичайното, което се използва с въздух.

Цели на курса:
1. Да се научим да планираме и провеждаме недекомпресивни гмуркания на нитрокс със съдържание на кислород в сместа не повече от 40%.
2. Научете се да изчислите границите на потапяне в кислорода, като използвате таблицата за насищане с кислород .
3. Научете как да изчислявате границите на потапяне с азот, като използвате таблици с еквивалентни дълбочини на въздуха ЕND и формули.
4. За да се запознаете с практическите моменти на гмуркане на нитрокс: използвайте кислороден анализатор, маркирайте цилиндри, използвайте компютър с нитрокс и т.н.
5. За да се научите да разпознавате и избягвате опасностите, свързани с високото съдържание на кислород в дихателната смес, правилно да следите оборудването си, да изберете оптимална дихателна смес за планираната дълбочина, да имате представа за използването на нитрокс с процент на кислород от 40 до 60%.
За записване на курс ENRICHED AIR NITROX-40% моля използвайте формата за регистрация .


Program


Нагоре