Фичоза /Варна/

Местоположение: От Варна се излиза в посока Аспарухово, продължава се за за Галата и преди Галата се отклонява по околовръстния път. След 4-5 км. има отбивка в ляво с табела хижа Ветеран. Спускате се по пътя, докато стигнете разклон и завивате в дясно. Веднага след това има отбивка в ляво. Тръгвате по нея и ще видите черен път, малко е оффроуд, но се минава и с лека кола. След няколко минутно екстремно слизане по „пътя“ , ще стигнете до рядка гора. Вдясно пътят води до ,,път между две дървета“ / има снимка в албума/. Минавате от там и се спускате до плажа. Може да се слезе с кола без проблем. Мястото има две особености, ако има палатки в гората е възможно да не може да се мине, а ако завали дъжд става много сложно и най-вероятно ще трябва да останете на палатка.
Плажът е удобен за влизане, тъй като оборудването се пренася едва няколко метра, по-сложно е във водата – първите тридесет метра се преминават буквално във „водолазене“ има и доста камъни.
Под водата – можете да тръгнете и на север и на юг. След като свърши камънакът /и лазенето/ има пясъчна ивица и започва първият риф, ако се плува на юг се стига до „каменна пътека“, по която се стига до дълбочина около 12 метра, там е и втория риф.
Ако се тръгне на север дъното е осеяно с много камъни, а дълбочината е около 7-8 метра.
В зависимост от сезона и късмета може да се види кая, зеленушки, морски кучета, илария, а иглите и морските кончета са с почти задължително присъствие.

Diving - fichoza
Diving

БОЛАТА

БОЛАТА Местоположение: Плаж Болата се намира до нос Калиакра. При Каварна се отбива от главния път Варна – Дуранкулак, преминава се през Каварна и се отбива за с.Българево. От Българево се продължава направо – има табела Калиакра. Малко преди Калиакра в ляво има отбивка от пътя. Табела няма, но има кол със син найлон на него за ориентир /от години е така/. Продължава се по отбивката , пътят след около километър се разделя, завива се в дясно и пътят слиза до плажа. Плажът е ограден от две бетонни буни. Има отбивка за лявата буна и при повече късмет може да се паркира съвсем близо до мястото за влизане във водата. Не се плаща паркинг или някакъв вход.
Самият плаж е много живописен и приятен, има и прилично заведение, в което може да се хапне. Така че ако с вас има хора, които не се гмуркат – няма да скучаят. Събота и неделя е препълнено и паркирането е трудно.
Под водата: Влиза се от лявата буна и се плува в ляво покрай скалите. Дълбочините са малки 6-7 метра. Има много живописни подводни скали и проходи под и между тях, камъни „обрасли“ с миди, всякакви размери и видове морски раци. Често минават огромни пасажи от трицона, които правят гмуркането още по-приятно.
Красиво е и е удобно и за начинаещи водолази-малки дълбочини, лесно влизане и излизане, движение близо до брега.

Тюленово

Местоположение: От главен път Варна – Дуранкулак се отбива за Каварна и след това се минава по панорамния път през Българево, Камен бряг, Тюленово. В самото село Тюленово, на централния площад се отбива в дясно/към морето/ и края на пътя ще ви изведе до рибарския плаж. Лесно ще го разпознаете по лодките и релсите по пясъка. Има място за паркиране на коли, има и заведение над залива, където може да се хапне и да се пийне нещо разхладително. Заливчето е малко и в средата му има островче.
Името на селото не е случайно. По времето, когато румънската принцеса обитава двореца в Балчик (в средата на 30-те години на миналия век), получава като подарък двойка тюлени. Отначало живеели заградени в морето край двореца. Царицата пожелала да ги пуснат да живеят свободно. Животните се заселват във водите край Тюленово, където има много подводни пещери и риба, адаптират се към местния климат и успяват да създадат поколение. През шейсетте години постепенно изчезват. Според тукашните хора вина да изчезнат тюлените имала една каменна кариера наблизо, откъдето гърмели редовно, редувайки се с военните на полигона край фара на Шабла.

Още...

Под вода: Почти до островчето дълбочината е два – три метра. След това може да се излезе от заливчето и в ляво и в дясно. И в двете посоки се движите покрай скалите. Много подводни скали, много живот, раци, риба и скариди. Често има калкани и морски лястовици. Не ги убивайте, нека всички им се радваме.
В дясно от заливчето има дайвинг център/Посейдон/, в който може да заредите въздух. Там инструктор е Дамян, един от доайените на водолазния спорт у нас. Дамян може да ви закара и до няколко пещери с лодка, както и до потъналите кораби в района. Една от най-известните и посещавани пещери е ,,Тюленовата пещера“ , в която е живял последният тюлен монах. Пещерата е подходяща и за open watеr-и. Цената за такъв дайвинг е съвсем поносима и е въпрос на договорка с Дамян, който е прекрасен водач и освен пещерите, ще ви покаже и потънали кораби и части от турбини на такива, ще можете да чуете интересни истории и въобще ще прекарате добре. Влизането от брега е относително лесно, преминават се 6-7 метра, пресечен от релси и камъни, терен. Ако правите нощен дайвинг имайте предвид, че комарите са много и наистина лакоми.

Diving - Tulenovo
diving - Kaliakra

НОС КАЛИАКРА

Гмуркането около нос Калиакра е възможно единствено от лодка, поради една проста причина – отвесните скали се спускат 70 метра надолу до морето.
Намирането на лодка е въпрос на импровизация. Ние отидохме до село Българево, седнахме в първото заведение, което видяхме/ веднага след като се завие за Тюленово/ и попитахме сервитьора за някой с лодка, веднага получихме контакти /собственикът на хотел Черната роза/, а половин час по-късно имахме и уговорка за следващата сутрин. Цената 30 лева за 4 часа.
Пътуването до носа е много впечатляващо скалите имат специфичен червеникав оттенък, прибойните вълни са издълбали в подножието им много пещери, ниши, подмоли и арки. От другата страна – безброй корморани, накацали по таляните и безкрайния простор, който има северното Черноморие.
Под водата: Гмуркането е в подножието на самия нос, има множество камъни с живот наоколо. Дъбочините от 7 до 11 метра, с отдалечаване от скалите дълбочините се увеличават, но пък пейзажът преминава основно в пясъчно дъно.
За лош късмет видимост нямаше, нямаше и златни слитъци, каквито са откривани преди години в този район.

Още...

На връщане може да се „отскочи“ до мидената ферма Дълбока за обяд.
КОМПЛЕКС РУСАЛКА
Местоположение: Комплекс Русалка се намира на 20 км. от град Каварна, минава се през Каварна и в края на града се отбива за Българево /има табела/. Минавате Българево следващото селце е Свети Никола. В средата на селото има отбивка с табела за Русалка. В селото има и дайвинг център, но там не можете да зареждате въздух.
На входа на комплекса има бариера, на която се плаща 6лв. вход за автомобил. След бариерата се свива в ляво и има втора бариера с пазач. На пазача се обяснява, че идвате за дайвинг и ще влезете само да разтоварите оборудването. Пускат да се влезе, продължавате около 200 метра и има черен път в дясно, който е 30тина метра. на края на черния път има бетонен стръмен път, който слиза до залива. Кола може да слезе до долу на заден/долу има голям камък, с който да подпрете кола защото е доста стръмен наклона/ . Разтоварвате и изкарвате колата до паркинга. Място за гмуркане: Срещу плажа има две островчета. Дясното е особено красиво и обикновено има много живот около него, за около половин час може да се обиколи цялото, дълбочините са 5-7 до 10 метра. От източната страна на островчето на дълбочина 6-7 метра има вход към подводна пещера. Пещерата е десетина метра дълга и има излаз към повърхността в средата на острова в малко езерце /много е красиво/. Обикновено в самата пещера има пасажи малки рибки. Входът е между камъните и при добра видимост се открива лесно. Проходът е около 2 метра широк и е подходящ за начинаещи.
След приключване на дайвинга , процедурата е пак да отидете до паркинга, да си вземете колата, да влезете и да си вземете оборудването. Може да почерпите пазача и бира.

Тюленово -Шабла -Режището

Ако идвате от Каварна, минавате селата Българево, св Никола, Камен Бряг и Тюленово. На около 2 км от Тюленово вдясно ще видите малка горичка а в нея асфалтов път в дясно. Тръгвате по него, той се разделя на две, отново дясно хващате и стигате до красиво заливче с площадка. Има къде да спрете колата и да разтоварите оборудването си. Имате да носите не повече от 20 метра. Може да влезете в дясно от площадката …или направо да скочите от лявата и част. Срещу вас ще видите над водата да стърчи корабен двигател-дълбочина 8 метра. Може да го разгледате и да завиете отново вдясно от него , покрай брега. Дълбочини 10-12 м . Ще попаднете на красиви скални образования , каньончета и дупки. Можете да обикаляте по тях и няма да скучаете. Много риба, най-различна. Днес бе деня на големите кефали там 🙂 Няколко стада от доста големи и красиви екземпляри. Не бием риба и съветваме и другите да не го правят.

diving - rejishteto
Нагоре